24 septembrie 2017

Book Review: Mark Twain "Adventures of Huckleberry Finn and Adventures of Tom Sawyer ."

După multă vreme nu am citit o carte cap-coadă. Şi nu oricare carte, doar o carte care ar trebui să fie citită în adolescenţă, când eşti tânăr şi copil. Poate această carte te-ar fi captat mai mult atunci când eşti adult. Sincer vorbind această carte ma captat mai mult când am citit-o în rusă. Pentru prima dată, după mulţi ani, am citit în rusă. Pentru mine a fost o provocare şi perseverenţă să o citesc şi să o duc până la capat. 
Cartea conţine două romane foarte interesante, plină de mister, aventură, intrigă,umor, crimă, violenţă, răzbunare, dreptate, libertate, în căutare de comori,curaj, prietenie dintre doi prieteni Tom şi Huckleberry,
aventurile lui Toma Sawyer şi Aventurile lui Huckleberry Finn.
Copilul sărac şi orfan Tom Sawyer este crescut împreună cu fratele său vitreg Sid şi verişoara Mary de mătuşa Polly în satul american"St. Petersburg"de pe malul fluviului Mississipi, denumire fictivă a oraşului natal al autorului Hannibal, Missouri. În roman apare şi Huckleberry Finn, un  prieten de-al lui Tom, sclavul negru Jim, precum  şi Joe Indianul, un răfăcător căutat de autorităţi.
Sid, un copil model, îi pârăşte la fiecare ocazie pe fratele său neastâmpărat Tom. Acesta chiuleşte de la şoală, ducându-se la scăldat, se bate cu alţi copii şi se împrieteneşte cu Huckleberry Finn, un vagabond al cărui tată este un beţiv. Tom în peripeţiile sale este în căutare de comori. Cu această ocazie este martorul unei crime comise în cimitir. În cele din urmă Tom îl descoperă pe Joe Indianul într-o peşteră. Cu ajutorul lui răufăcătorul este prins de autorităţi, iar Tom este sărbătorit ca un erou.
Autorul prezintă, înţelegere şi umor, aventurile personajului său principal, o povestire care îl face pe cititor să-şi reamintească de zilele fericite şi fără griji ale copilările sale.

În cel de-al doilea roman Aventurile lui Huckleberry Finn, eroul principal al romanului este un băiat pe nume Huckleberry Finn care trăieşte în târguşorul american imaginar St Petersburg Missouri, situat pe râul Mississippi, care duce o viaţă de hoinar, până când o văduvă îl ia să îl educe şi să îl înveţe carte. Dar când prinsese şi el puţin gustul modului de viaţă, apare tatăl său care îl răpeşte pe o insulă a râului, dorind să îl dezveţe cu forţa de bunele maniere proaspăt învăţate.
Huck evadează de acolo, înscenând totul ca şi cum ar fi fost omorât. El fuge pe o altă insulă unde se întâlneşte cu un negru fugar pe nume Jim ca sclav unui fermier, unchiul personajului Tom Sawyer. Huck fuge şi, împreună cu Tom , îl eliberează pe Jim în stil eroic. Tom dăruindu-i lui Jim patruzeci de dolari, iar Jim fiind  foarte mulţumit şi spunând că semnul că va fi iar bogat s-a împlinit plănuid să fugă cu toţi în Teritoriul Indian. Huck Finn află şi că tatăl lui era mortul din casa care plutea pe Mississippi.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu