31 martie 2016

Recenzie de carte: Umberto Eco Confesiunile unui tânăr romancier

Aşa de tare îmi doream să citesc ceva de Umberto Eco şi mă gândeam că nu am citit nimic de el. Dar răsfoind nişte caiete de ale mai vechi, am dat notat de mine. Înseamnă că am citit ceva de el, şi mă bucur enorm de mult. O singură carte nu e de ajuns să citeşti şi să spui că acest autor este bun sau preferatul tău. Am o dorinţă nebună să citesc cât mai multe cărţi de ale lui. Din păcate în Muscat nu sunt cărţu ale marilor scriitori contemporani. Dar aş vrea să cumpăr nişte cărţi bune de ale lui.
Mi-am notat ceva foarte interesant şi util pentru un scriitor începător ca şi mine. Nici nu pot să mă numesc scriitor că nu am scos nimic până acum. Dar sper cu ajutorul lui Dumnezeu să scot ceva interesant care mă reprezintă.
Am notat câteva idei din cartea lui Umberto Eco, ce mi-a atrat atenţia şi ce mi-a plăcut mult. Autorul vorbeşte despre listele de obiecte, fapte, personaje, locuri et, de cuprinsul unui text, despre importanţa, rolul şi frumuseţea acestora şi apoi oferă exemple concrete, atât din romanele sale cât şi din alte opere cunoscute.
Volumul este împărţit în patru capitole: Scrierea de la stânga la dreapta, Autori, text şi interpreteţi, Câteva remarci despre personajele de ficţiune şi Liste personale.
Capitolul care m-a provocat cel mai mare interes a fost primul în care Eco este puţin mai personal, merge şi pe exemple din opera sa, discută despre aspecte tehnice ale romanului, despre ce anume l-a făcut ca după 10 ani de scris filosofie, tratate şi eseuri să ase apuce de ficţiune.
"Un exemplu mi-am notat în caieţelul meu despre diferenţa dintre liste practice şi liste poetice este diferenţa dintre liste practice( sau pragmatice) şi liste literare sau poetice sau estetice acele liste vizuale, muzicale şi gestuale.
Listele poetice sunt deschise într-un anume sens, presupuse a se sfârşi cu etcetera. Ele îşi propun să sugereze o infinitate de persoane obiecte, evenimente din 2 acţiuni:
Primul. Scriitorul e conştient că numărul total al lucrurilor este prea vast pentru a fi consumate.
Doi. Scriitorul îşi satisface propria plăcere câteodată pur auditoric de a se lansa într-o enumerare fără sfârşit.
Iar listele practice reprezintă o formă, deoarece ele conferă unitate unui set de obiecte care, deşi nu seamănă între ele sunt supuse unei presiuni contextuale adică, între ele există o legătură doar pentru pentru că reprezintă obiectivul aceluiaşi proiect. 
Trei. Scriitorii întocmesc liste atunci când liste atunci când setul de elemente cu care au de a face este atât de vast, încât le depăşeşte abilitatea de a le stăpâni sau când îi seduce felul în care sună cuvintele care denumesc o serie de lucruri.
În cel din urmă caz, autorul listei face tranziţia de la o listă de referinţă şi semnificaţi la o listă de semnificaţie.
Diferitele forme de listă ar consta în general din acumulări cu alte cuvinte secvenţe şi juxtapuneri pe termeni lingvistici, aparţinând aceleiaşi  sfere conceptuale.
Retorica clasică defineşte enumerarea prin anaphora şi enumerarea prin asyndeton sau polysyndeton.
Anaphora este este repiiţia aceluiaşi cuvânt la începutul fiecărei fraze sau al fiecături vers.
Iar Asindetonul este o strategie retorică prin care se elimină conjucţiile dintre elementele unei serii.
Opusul asindetonului este polisindetonul care leagă toate elementele prin conjucţii. Excesul din punct de vedere literar asemenea demersuri ştiinţifice de clasificare oferă scriitorilor un model de risipă, deşi se poate afirma că, dimpotivă, scriitori au fost cei care au servit drept model oamenilor de ştiinţă. "
Restul depinde de autor, de intenţia acestuia, de cultura şi talentul lui.
 Ca toate cărţile sale şi aceasta se citeşte cu drag şi, chiar dacă uneori este o lectură solicitantă, cu siguranţă la sfârşit rămâi cu ceva, ţi se întipăresc în minte câteva cunoştinţe şi, poate cel mai important, ţi se deschide pofta de a mai citi ceva de el sau chiar de a reciti cu un ochi mai matur şi mai format un roman de-ale sale.




Fragment Notiţe de Jurnal


Jurnalul de notiţe alături de cărţi mă simt fericită. Când stai printre cărţii numai vrei să ieşi din ele. Le simţi respiraţia şi vocile lor, sunau tare: Cumpără-mă pe mine!? Iamă-mă pe mine, nu vei regreta deloc când mă vei citi!! Sunt cea mai interesantă, iamă-mă pe mine!! Te rog!? Vreau să scap de aici, vreau să stau frumos pe raft la tine şi să fiu citită. Glasurile lor, se auzeau tare. Titlurile lor păreau interesante şi te ademeneau cu privirea lor. Îţi făceau cu ochii. Mirosul lor era diferit dar plăcut. 17 cărţi stau acum pe masa mea, aşteaptă să fie citite şi răsfoiete, le-am cumpărat de la Book Fair din Muscat. Alegerea a fost bună. 



19 martie 2016

Fragment Notiţe de Jurnal

Dumnezeu ma Binecuvântat să mă nasc om  şi nu altceva în viaţa mea. Mă rog lui Dumnezeu ca să-mi pot crea propria istorie pe care El a văzut-o înaintea mea, dar El să mă îndrume pe drumul plin de flori iasomie, şi pe timp de soare şi plin de oameni care să mă înveţe, că nu trăiesc în zadar în viaţa asta. Şi când voi muri, voi avea o moarte senină, mirosind a iasomie, iar alături de mine să fie îngerul păzitor, ce mă va lua la El, şi să mă lase împărăţia lui Dumnezeu.
Istoria mea să fie întimpărită în cartea vieţii mele şi într-o carte scrisă de mine. Iar asta mă va face să fiu împlinită, pentru că nu am trăit în zadar pe lumea asta.

Fragment Notiţe de Jurnal

Acum că ai rămas singură pe drum, îţi rămâne să te ridici de jos şi să mergi singură pe drum. Te scuturi de praf şi iarăşi eşti. Rochia albă şi lungă de bumbac, va arată aşa cum ai îmbrăcat-o de la început. Mirosul de iasomie, iar va apărea. Aşa de tare m-am obişnuit cu singurătatea că nu ştiu dacă mă voi obişnui să fiu cu cineva, să-i pot oferi ceva ce are nevoie, să-i fiu prietenă, soţie,mama copiilor lui, amantă şi iubita lui. Nu ştiu dacă voi putea să-i îndeplinesc aceste cerinţe când deja m-am făcut prietenă cu singurătatea şi libertatea mea. Înseamnă că nu sunt s-a născut omul meu, care să mă facă, să mă simt femeie în sensul bun al cuvântulu.

Fragment Notiţe de Jurnal

Uite aşa, am ajuns la un moment dat, că dacă vrei să vorbeşti cu cineva despre ce simţi, ce crezi, ce doreşti, ce vrei sau ce ai pe suflet. Te trezeşti că nu ai cu cine vorbi. Sunt mereu ocupaţi cu vieţile şi problemele lor.
Uite aşa, ai ajuns, în ziua de azi, că eşti singură pe pâmânt, cu singurul Dumnezeu. Numai El unicul te poate asculta şi înţelege de fapt ce vrei să spui, ce simţi, ce crezi, ce doreşti şi să te mângâie pe creştet, şi să nu te lase să fii singur în momentele de singurătate.
Dumnezeu e gata să te asculte, ca un tata înţelept şi un prieten devotat ce este, numai să te deschizi lui, când te rogi lui Dumnezeu. Dumnezeu are să te ajute în momentele Tale de singurătate. Singurătatea este un moment  de discuţie cu tine însuţi şi îţi este prietenul cel mai bun.

18 martie 2016

Fragment Notiţe de Jurnal

De fiecare dată voi publica cât ceva pe blogul meu. Mi-am propus sa ţin un jurnal al sentimentelor, al emoţiilor, al gândurilor şi  a stărilor mele sufleteşti. Sper să nu fie un jurnal prea banal şi simplu, pentru că asta nu este intenţia mea, nu-mi doresc asta. Cel mai mult îmi place să mă joc cu cuvintele, în care să redau imagini, emoţii şi sentimente.
Unul din ele mi-a venit să mă joc cu cuvintele a doua litere care îmi sunt dragi, şi acele sunt numele meu, primul nume începe cu E, ce mi-a dat libertatea de a scrie si de a ave imaginaţie bogată, care mă face să fiu eu cu adevărat. Iar al doilea nume se începe cu K, care mă ţine cu picioarele pe pământ şi în acelaşi  timp puternic spiritual, dar şi emoţional. Le iubesc pe ambele. Din păcate nu le voi reda numele întreg, pentru că este secretul meu pentru a le folosi în viitoarele mele romane care le voi publica.

K este un nume frumos care mă face să-mi iau ghiozdanul şi să plec în lumea largă, să fiu puternică, visătoare şi ambiţioasă, iar K să mă ajute împreună cu E să fiu ceea ce sunt cu adevărat. E este litera ce mă face  să fiu liberă ca pasarea libertăţii care îşi caută libertatea mereu să zboare cât mai departe şi donrinţa de a spune ceva şi de a exprima ce simte şi ce vede în jurul ei. Împreună cele 2 litere îmi fac viaţa fericită şi împlinită. Iubesc E şi K sunt unicele lucruri care mă leagă de Dumnezeu. Dumnezeu le-a ales pe E şi K. Iar ele m-au ales pe mine şi eu le-am ales pe ele.


17 martie 2016

Fii recunăscătoare că trăieşti şi iubeşte-te pe tine însuţi

Este un exerciţiu foarte bun pentru a te iubi pe tine şi pentru a fi recunoscător pentru ceea ce eşi cu adevărăt. În fiecare dimineaţă înainte să te ridici din pat, trebuie să-ţi spui ţie şi să-i mulţumeşti lui Dumnezeu, că eşi recănăscoate că trăieşti şi te iubeşti.
Iubeşte-te pe tine  însuţi, trăieşte la unison  cu spiritul!
Mă simt recunoscătoare pentru că m-am trezit în fiecare dimineaţa. Mă simt recănăscoate că mă simt sănătoasă.
Mă simt recunoscătoare că respir.
Cel mai important lucru asupra căruia trebuie să se concentreze astăzi spiritul meu este să ....pot.
Închieţi ziua la fel cum ai început prin exprimare recunoştinţei. Orice s-a întâmplat în ziua respectivă. S-a întâmplat ca spiritul tău a dorit că tu să trăieşti aceea experienţă.
Viaţa este frumoasă şi interesantă cu ale ei greutăţi trebuie să o trăiesc frumos şi recunoscător că ne-am născut pe acest pământ. Dar cel mai important fii recunoscătoare faţă de Dumnezeu că El este alături de Tine şi te îndrumă pe drumul cel bun. Este o chemare la Divinitate şi la Spiritul Tău.