6 august 2011

Film despre viaţa şi istoria asasinării lui Serghei Esenin


După ce am văzut filmul "Master şi Margarita". Am dat peste filmul Esenin, istoria asasinării scriitorului Serghei Alexandrovici Esenin. Când l-am văzut ma făcut curioasă să-l văd şi nu regret că l-am văzut. Păcat că nu am citit volumele de poezii ale scriitorului, dar încă nu-i prea târziu şi voi citi poeziile lui.
Voi face o scurtă prezentare despre film. În filmul începe două perioade, începe cu moartea scriitorului în 1925 şi adoua parte,  când un comisar de poliţie găseşte poza scritorului când era mort. Comisarul de poliţie începe să caute informaţii despre moartea lui Esenin. Find ajutat de prietenul lui de la KGB şi o o fată care îl ajută în acest caz mesterios, şi care îl face curios să afle ce s-a întâmplat cu Esenin.
În cealaltă perioadă începe povestirea despre viaţa lui Esenin, despre căsătorile pe care le-a avut, prietenii care l-a stors de banii, problemele cu băutura, drogurile, scandalurile pe care le face după ce bea mult. A fost închis şi în spitalul de psihitrie pentru a-şi calma nervii şi pentru a se ascunde de poliţia secretă.
În timpul lui Stalin şi Hruşciov, operele lui au fost interzise de către Kremlin din cauza că operele lui spunea adevărul despre realitatea care era pe atunci. Mai mare ai conducerii nu îi plăcea ce scrie Esenin în poeziile lui, şi atunci în permanenţă a fost persecutat de KGB, de atunci. A fost închis închisoare pentru a îl bate pentru al şantaja şi manipula, pe acesta îl trauma psihologic.
Pe parcursul filmului tot se spunea ca scritorul s-a sinucis, acest comisar în 1985 aflat adevărata moarte a scritorului făcând investigaţii.
 Dar de fapt scriitorul a fost ucis de oameni lui Troţki, din cauza unei telegrame primite de la ţar. Esenin s-a apărat de criminali, s-a bătut,  până la urmă unul din ei la lovit pe scriitor cu sfeşnicul în cap ucigându-l.
Asta a fost moartea tragică a scriitorului Esenin.
În acelaşi timp este ucis şi comisarul care investiga cazul Esenin, criminalii erau din KGB, pentru că punea multe întrebări şi  să nu iasă scandal.
Majoritatea marilor scriitori ai epocii trecute, au fost ucişi de KGB-işti, pentru că ştiau multe, ori erau implicaţii în politica de atunci.
Însă, în 1966 operele sale complete au fost republicate. Operele lui sunt lirice. Lirica este contemplativă, de expresia modernă, caracterizată prin imagism şi o mare varietate de tonuri afective, de la perceperea cosmică a naturii ruse până la evocarea miturilor vechi păgâne şi creştine, de la nostalgia satului până la fronda faţă de formele civilizaţiei oraşului.
Vă recomand să priviţi filmul, aveţi ce vedea este interesant. Sunt intrigi, dragoste, pasiune, tragedie, răsturnări de situaţie, întâmplări ce te ţine cu sufletul la gură.
Merită de privit!   Dar eu între timp voi citi poeziile lui Esenin.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu