31 decembrie 2011

Jurnalul Atelierul Vlad Ioviţă - La multi ani in 2012!!


Anul acesta a fost un an bun si rau pentru mine, nu stiu pentru ceilalti. Ne-am adunat mic si mare in cadrul atelierului Vlad Iovita pentru a il petrece pe cel vechi si pentru a servi pentru cel nou, cu un  pahar de vin rosu si ceva de mancat. Am fost prezenti cei care sunt si poze. A fost o zi de 31 de decembrie, interesanta!! Petru ne-a vorbit de fizica, chiar aveam nevoie de o gura de aer, ceva nou sa mai aflu, din alt domeniu si nu din literatura.
La multi ani 2012!! Anul care vine sa ne aduca realizari frumoase si interesante si multa dragoste si proiecte pe plan profesional! Sa ne gaseasca intr-un an mai nou si mai sanatosi si voiosi.



Acuna urmeaza o haitura.


Aho, aho copii si frati

Aho, aho copii si frati,
Stati putin si nu manati,
Langa boi v'alaturati.
Si cuvantul mi-ascultati.
Ia mai manati, mai, hai, hai...
S'a sculat mai an,
Badica Traian
Si-a'ncalecat pe-un cal invatat,


Cu saua de aur,

Cu nume de Graur,
Cu frau de matase,
Impletit in sase,
Cat vita de groasa,
El in scari s'a ridicat,
Peste campuri s'a uitat,
Sa aleaga-un loc curat,
De arat si semanat.
Si-a pornit intr'o joi,
Cu un plug cu doispreceze boi.
Boi boureni,
In coada codalbeni,
In frunte tintatei,
Ia mai manati, mai, flacai, hai, hai...
La luna, la saptamana,
Isi umplu cu aur mana.
Si el vru sa vada,
De'i dete Dumnezeu roada.
Era'n spic cat vrabia,
Era'n bob cat trestia.
Ia mai manati, mai, hai, hai...
Traian iute s'a intors
Si din grajd alt cal a scos,
Un alt cal mai nazdravan,


Cum ii place lui Traian,

Negru ca corbul,
Iute ca focul,
De nu'l prinde locul.
Cu potcoave de argint,
Ce da sporul la fugit.
Traian iute-a'ncalecat,
La Tinchin a apucat
Si otel a cumparat,
Ca sa faca seceri mari,
Pentru seceratori tari.
Si-altele mai mititele,
Pentru fete ochesele
Si neveste tinerele.
De urat, am mai ura,
Dar ma tem ca va'nsera,
Pe aici, pe la dumneavoastra,
Departe de casa noastra.
Si ne-asteapte si-alte case,
Cu bucate mai gustoase,
Cu paine calda pufoasa,
Cu vinul de vita-aleasa,
Cu Cotnar de Dragasani,
La anul si la multi ani!




26 decembrie 2011

Jurnalul Atelierul Vlad Ioviţă a primit colindătorii

Ieri a fost o sărbătoare importantă pentru orice creștin care sărbătorește Nașterea Domnului.
Și în familia noastră a  Atelierului Vlad Ioviță am sărbătorit Crăciunul. Am avut și colindători. Ne-a colindat Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski. I-am primit pe colindătorii noștri cu plăcinte și vin bun.
A fost o seara minunată și caldă!! Ce-i prezenți ne-am simțit bine.
Vă doresc un Crăciun Fericit la cei care vor intra pe blogul meu.






19 decembrie 2011

Jurnalul Atelierul Vlad Ioviţă cu Nicoleta Papp

Da.. multă vreme nu am scris pe blogul meu. Ruşine sa mi fiecare, chiar aşa am ajuns sa nu scriu mai nimic.
În ultima vreme chiar nu am avut chef de nimica, nu ştiu ce ma doare... ori lenea ori sincer nu ştiu. Caut şi  nu găsesc şi mă întreb de multe ori cei cu mine. Trec prin viata ca o stafie care nu simte, doar cosum aerul ce îl respir. Nu miroase a bine.
Noroc că mai merg la atelierul nostru, astă ma face să ies din casa, dar în rest nimica.
Când a fost Cenaclu Republica din păcate nu am fost, dar am regretat enorm de mult. Dar cei să-i fac, deja a plecat trenul din gară de mult. Nu mai este cale de întoarcere.
Însă la cele două şedinţe a atelierului am ajuns cu bine.

Prima şedinţă a fost sâmbâta, la ora 15, la Hasdeu. Când am ajuns acolo din locul ăla mare şi o un haos, a devenit, unul cu o masă mare în mijloc. Cu o plăcere să lucrezi acolo. Au venit mulţi colegii de ai noştri şi a mai venit şi încă invitată de la Timişoara, Nicoleta Papp,înoţită de Moni Stănilă. 
Dumitru Crudu ne-a pus la muncă. A trebuit să criem un text unde să fie o dublă minciună. Ne-a lăsat scriem ca apoi să le citem si să le comentăm. A fost o seară interesantă.
.
17-12-2011


Duminică, am dat curs şedinţei noastre la Haşdeu, dar de data asta Nicoleta să ne citească din poeziile Ei. Ne-am dat întâlnire la ora 17. Au venit din păcate puţini, dar a fost suficient să fie o seara cât de cât interesantă.
Poate, nu prea mă pricep la poezii să le pot descifra în termeni gramaticali, dar simt cu adevărat ce simte autoarea prin poeziile sale. Pentru că am înţeles un lucru nu contează greşelile sau metaforele într-o poezie, ci ceea ce vrea să transmită autoarea mie prin poezia care mi-o citeşte.
De fiecare dată când citesc o poezie a unui autor încerc să simt fiecare trăire şi emoţie. Unele texte au fost foarte reusite, de exemplu mie mi-a placut "Constructia soselei prin centrul satului", imgainea satului este bine descrisa, dar prin faptul ca este scris cap coada, bine inchegata. Toate poeziile Nicoletei, exprima sentimente si emotii experiente care a trait si cu care sa confruntat.
Am citit poeziile Nicoletei incodata ca sa o pot simte bine.
Pot sa zic a fost Interferente Chisinau Timisoara.
Pe urma am fost la plasticianul si artisul Ghenadie Popescu, cu o bere si cu prieteni dragii!! Ne-am simtit bine.
18-12-2011

10 decembrie 2011

Jurnalul Atelierul Vlad Ioviţă

Sedinta de atelier a fost pe 10 decembrie 2011, la ora 15.  Câţiva colegii de ai mei, au fost plecaţi la Timişoara, la Cenaclu Pavel Dan, a avut loc, ce-a de-a XIV ediţie Interferenţe Timişoara-Chişinău. Au fost plecaţi Moni Stănilă, Sandu Vakulovski, Dumitru Crudu şi Carolina Vozian. Din povestirile lor, am inteles, ca a fost interesant.
Insa sedinta noastra s-a amanat pe o saptamana, pana vor veni ai nostri. Dupa ce au venit, am inceput sedinta de atelier Vlad Iovita sâmbata asta.
Dumitru Crudu ne-a anuntat. ca ne vom intalni sambata la ora 13:00 la locul nostru ca deobicei. Ne-am adunat la ora stabilita incetul cu incetul. A venit Cristina Macovski, Eu, Lina, Emanuela Spranceana, Valerian Ciobanu, Elena Chirica, pe urma a venit si Carolina Vozian. Dumitru a intarziat, insa noi l-am asteptat in biblioteca, ca sa apara. Dar nu a venit, intarzia. Ne-a venit o idee sa scriem cate ceva, ca sa nu stam pe degeaba. Pana la urma, fiecare a ales sa scriem ce dorim. Pana la urma am fost anuntati ca Dumitru Crudu a venit si ne asteapta in sala noastra. Cand am ajuns era Felicia.
Deja ne-a asteptau cu nerabdare sa incepem sedinta, dar noi deja scriam. Asa ca ne-au lasat sa scriem mai departe ceea ce am inceput.
Unii au scris si au citit, alti nu. Dumitru si Carolina ne-au povestit ce-au facut la Timisoara. Ne-au povestit lucruri interesante, am zambit si ne-am amuzat pe foarte tare ce ne-au povestit.
Pe urma, am trecut la lecturarea textelor si la comentariu colegilor nostri. Fiecare a avut cate un text interesant, ceva diferit.
A fost o seara interesant. Mie una mi-a placut. Ne vom intalni data viitoare, la ora 15:00, tot la locul nostru.