23 octombrie 2011

Chișinăul orașul viitorului.

Anul aceasta, Hramul Orașuilui s-a nimerit într-o zi de vineri, afară era un timp când noros, când mai ieșea soarele. De dimineață cânta muzica, se învârtea hore, se mânca mici și se servea vin. Din curiozitate am la Hramul orașului.
Oamenii se distrau se bucurau, mâncau și beau, ce mai rămâne omului în zilele de sărbătoare să mai facă.
Dar vreodată și-au pus întrebare locuitorii orașului a părut Chișinău, cum arăta Chișinău în trecut, din punct de vedere istoric. Din păcate locuitorii orașului habar nu au cum a apărut orașul lor și în ce an s-a format ca oraș, dar din cauza greutăților pe le întâmpinăm acum.
Dar asta nu este un motiv real ca să nu cunoască istoria orașului în care s-au născut și au muncit o viață întreagă.

Mi-am venit ideea să scriu despre cei 575 de ani de la prima atestare documentară a orașului Chișinău. Am fost curioasă să văd cum arătă în trecut, cum arată în prezent și cum va arăta în viitor?
În orașul meu - Chișinău, este un oraș plin de viață, de oameni primitori și frumoși la suflet. Chișinău este așezat pe un loc pitoresc, pe cele șapte coline, orașul produce o impresie plăcută asupra oaspețiilor și locuitorii pe acestei țării.
Te atrage prin frumusețea sa interioară, cu parcuri spațioase și bine amenajate, însă monumentele istorice și arhitecturale sunt prea puține pentru a dezvălui o adevărată personalitate a orașului prin care ar atrage mulți turiști și investiții ca o adevărată capitală europeană ce dorește să devină.
 Acum după ce are 575 de ani, Chișinău nu arată că are această vârstă, nu are nimic păstrat și conservat din aceea perioadă interbelică.
 Cu ce să atragi turiști străini dacă nu are nimic Chișinău din trecutul său de odinioară?
Farmecul interbelic care fascina mulți turiști care vizitau acest oraș și mulți locuitori al acelor vremuri.
 Parcă și acum când închid ochii, îmi imaginez acele vremuri fermecătoare cu domni și domnițe, ce se plimbau pe drumuri bătătorite cu petre pavate.
Simt acel aer boemic aristocratic care te face să visezi uneori cu ochii deschiși ca ai vrea să te arunci pentru câteva momente în trecutul istoric al Chișinăului.
După o istorie zbuciumată cu multe evenimente nefericite, după război, Chișinău ajunge ruină, sărac și distrus. Reîntors după multă vreme de sub dominația rusă, Chișinău devine un oraș atractiv pentru mulți vizitatori ai acelor vremuri. Devin un oraș spiritual- cultural și arhitectural, ajungând în zilele noastre să fie un centru urban mare și vestit prin locuri frumoase și prin piesaje de neuitat,  ce atrag mulți turiști din toate colțurile lumii.
În prezent știm cum arată Chișinău, cu probleme grave lipsa identității istorico spirituală culturală. Sperăm că aceste probleme cu care se confruntă Chișinău se vor rezolva în timp și v-om ști să prețuim mai mult orașul în care ne-am născut noi.
Cel mai important să o facem pentru generațiile care sunt și pentru cei care vin din urmă, ar trebui să conștientizăm că orașul este al nostru și al copiilor noștri.
Ce le lăsăm noi, dacă uităm să avem grijă de oraș, pot să zic că practic nimic. Dacă v-om distruge ceea ce a mai rămas practic v-om rămâne fără nimic, dar asta arată că suntem niște locuitorii iresponsabili și incoștienți că noi distrugem totul în jurul nostru.
Dar ar trebui din contră să fim locuitori responsabili și conștienți, ar trebui să conservăm și să consolidăm adevăratele valori culturale, spirituale și arhitecturale ale acestui oraș și țară.
După o lungă călătorie în trecut și prezent, ar trebui să mergem și în viitor. Oare cum va arăta Chișinău în viitor? Chiar mă gândesc cum v-a arăta Chișinău în viitor, și nu pot să-mi imaginez?
Doar încerci să-ți imaginezi și sper că vor fi parcuri și rezervați naturale, vor fi ocrotite monumentele istorice și arhitecturale, muzele vor fi consolidate și conservate care vor bucura locuitorii orașului.
V-om fi mai responsabili și mai conștienți de lucrurile pe care le v-om avea în jurul nostru. V-om respecta și aprecia mai mult pentru lucrurile care le-am știut să le conservăm și consolidăm pentru generația care va urma după noi.
Orașul va arăta mai curat și mai luminat pe toate străzile principale și secundare, va fi protecție totală. 

Am încercat să-mi imaginez și alte imagini interesante, un oraș Since Fiction, ca în filmele din ziua de azi, sună cam nebunesc, dar de ce nu să-ți imaginez și altfel de lucruri, nu v-m ști cum va arăta în viitor dacă nu facem nimic pentru oraș.
Cu siguranță va fi un oraș industrializat și bogat cât de cât, locuitorii se vor mândri ce au făcut pentru orașul lor, că au făcut un oraș primitor și frumos pentru atracția de turiști  și pentru generația care vine.




                          Scrisă de Elena Boguș


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu